Chinese (Simplified)EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanish

Αγρίνιο: Η μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας έχει τα «μυστικά» της

Αν σχεδιάζεται να πάτε κάπου για τις ημέρες του Πάσχα, τότε μια καλή επιλογή είναι το Αγρίνιο. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία διαθέτει επίσης πολλούς φοιτητές λόγω του πανεπιστημίου στην περιοχή. Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό ότι πρόκειται για μια πόλη στην οποία δεν θα βαρεθείς ποτέ.

Πλατείες, νεοκλασικά, όμορφες συνοικίες, λίμνες, φράγματα και νεολαία, είναι τα «συνθετικά» που απαρτίζουν το Αγρίνιο.

Το Παπαστράτειο σίγουρα δεν γίνεται να λείψει από τη βόλτα σας, αφού αποτελεί το μεγάλο δημοτικό πάρκο της πόλης σε μια έκταση 54 στρεμμάτων. Αγοράστηκε το 1919 από τους αδελφούς Παπαστράτου και διαμορφώθηκε ως χώρος αναψυχής για τους κατοίκους, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι, φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές, θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις. Αξίζει να περάσετε και από τη μεγάλη πλατεία Μελίνας Μερκούρη, όπου θα βρείτε τον ανακαινισμένο σταθμό του ΟΣΕ, όπως επίσης και από τη μεγάλη πλατεία Δημοκρατίας, που είναι η κεντρική πλατεία του Αγρινίου και κρύβει μεγάλη ιστορία, αφού εκεί κρέμασαν οι Γερμανοί τους Αβραάμ Αναστασιάδη, Πάνο Σούλο και Χρήστο Σαλάκο το 1944. Γύρω από την πλατεία θα βρείτε πεζοδρόμους με καφετέριες, μπαρ, ζαχαροπλαστεία και πολλή νεολαία, όπως την Ηλία Ηλίου, Παπαστράτου και Μανδηλαρά, αφού εκεί ουσιαστικά είναι το κέντρο της πόλης. Ακόμη, η πλατεία Δημάδη αποτελεί μια από τις νεότερες πλατείες του Αγρινίου.

Αν θέλετε να γνωρίσετε καλά μια πόλη, τότε θα πρέπει να περπατήσετε στις συνοικίες της, να μάθετε την ιστορία τους και να αισθανθείτε τον παλμό τους. Νοτιοανατολικά της πόλης θα βρείτε τον Άγιο Ιωάννη Ρηγανά με τις ομώνυμες εργατικές κατοικίες, ενώ στα νότια της πόλης, στο Γιαννούζι, θα βρείτε πλήθος εστιατορίων και κοσμικών κέντρων. Βορειοδυτικά, ο Άγιος Κωνσταντίνος έχει ιστορία που ξεκινά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή όταν εκεί δημιουργήθηκε ένας καταυλισμός για να στεγάσει τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Παλιά ιστορική συνοικία του Αγρινίου είναι η Γκένοβα στα όρια του νέου ναού του Αγίου Χριστοφόρου, ενώ κεντρική και πυκνοκατοικημένη συνοικία για να κάνετε τη βόλτα σας είναι τα Καραπανέικα. Ιστορική συνοικία είναι επίσης και η Ντούτσαγα, που έχει πάρει το όνομά της από τον Τούρκο Ντουτς Αγά στον οποίο ανήκε πριν την Επανάσταση του 1821. Τα Κοκκινοπύλια είναι εξοχικό προάστιο στα βόρεια της πόλης, με έντονη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Στον Παλαιό Άγιο Χριστόφορο θα δείτε μια ανεπτυγμένη συνοικία με πολυτελείς οικοδομές, θέα και δασύλλιο. Οι γειτονιές φυσικά δεν τελειώνουν εδώ, αλλά σας προτείνουμε να ψάξετε όσο περισσότερες μπορείτε και να τις περπατήσετε.

Σε μια πόλη τόσο συνδεδεμένη με τον καπνό, τα κτίρια των καπναποθηκών δεν γίνεται να λείπουν από το εκδρομικό σας πρόγραμμα, αφού έχουν ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία. Οι διατηρητέες αποθήκες Παπαπέτρου και Παπαστράτου θα σας ταξιδέψουν στις παραπάνω αξίες και θα σας δείξουν γιατί το Αγρίνιο αποτέλεσε ένα από τα πιο ξακουστά κέντρα καπνοπαραγωγής και καπνεργασίας της Ελλάδας.

Περίπου 7 χιλιόμετρα μακριά από το Αγρίνιο, στο οπτικό σας πεδίο θα βρεθεί η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, η οποία συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία. Με μεγάλη βιοποικιλότητα και φυσικό ομορφιά, η Τριχωνίδα αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται η βίδρα, ζώο συγγενικό με το κουνάβι. Στη λίμνη υπάρχουν επίσης περισσότερα από 200 είδη πουλιών, 25 είδη ψαριών, αλλά και πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες στις όχθες της.

Tags

Add Comment

Your email is safe with us.

Sign In e-wob.gr

For faster login or register use your social account.

or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password