Άστρος: Ένας εντυπωσιακός προορισμός που θυμίζει νησί (αλλά δεν είναι)

Άστρος: Ένας εντυπωσιακός προορισμός που θυμίζει νησί (αλλά δεν είναι)

Δεν είναι απαραίτητο να πάρεις καράβι για να πας σε έναν προορισμό που θυμίζει νησί. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με το να κατευθυνθείς απλά στο Άστρος, στην Αρκαδία.

Το Άστρος είναι γνωστό, για όσους πρόσεχαν στο μάθημα της ιστορίας στο σχολείο, από τη Β’ Εθνοσυνέλευση κατά τα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης, ενώ σήμερα αποτελεί μια κωμόπολη που βρίσκεται σε εύφορη κι εκτεταμένη πεδιάδα και όσο ο καιρός ζεσταίνει, τόσο αποτελεί ιδανική απόδραση του Σαββατοκύριακου, ειδικά λόγω του παράλιου κομματιού της.

Απέχει περίπου 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 32 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν την απόδρασή τους με δύο πανέμορφα και ιστορικά μέρη και ταυτόχρονα να απολαύσουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους. Τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε, όμως, στο όμορφο αυτό μέρος της Αρκαδίας, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν «νησί»;

Το παράλιο Άστρος είναι ένα όμορφο, καλοκαιρινό και τουριστικό μέρος, χτισμένο στις πλαγιές του λόφου, που όσο ο καιρός «ανοίγει» τόσο γεμίζει κόσμο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, με πολλούς να καταφτάνουν από την Αθήνα, την Τρίπολη και άλλα μέρη. Εκεί μπορείτε να βολτάρετε στην παραλία, να θαυμάσετε το μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του λόφου, αλλά και να χαρείτε τη θάλασσα στην εκτεταμένη παραλία του. Για τα μακροβούτια σας, επιλέξτε την αμμουδερή παραλία του οικισμού ή κατευθυνθείτε στον Aτσίγγανο, την παραλία Bερβένων και την παραλία του Αγίου Ανδρέα. Οι ψαροταβέρνες, τα εστιατόρια και οι καφετέριες μπροστά στη θάλασσα δεν λείπουν, αφού το μέρος είναι τουριστικό, ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί και υπαίθριο θέατρο με πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στο φυσικό λιμανάκι που σχηματίζεται, θα βρείτε πολλά ιστιοφόρα, ενώ υπάρχει και καραβάκι για όσους θέλουν να εκδράμουν στον Αργοσαρωνικό.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Άστρος, ο υδροβιότοπος χωρίζει τη θυρεατική πεδιάδα σε δύο τμήματα, τον κάμπο του Άστρους και τον κάμπο του Αγίου Ανδρέα. Έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και καταφύγιο για σημαντικό πληθυσμό αποδημητικών πουλιών. Εκεί συχνάζουν αγριόκυκνοι, ερωδιοί, αγριόπαπιες, νερόκοτες, ενώ στους πυκνούς καλαμιώνες του φωλιάζουν γεράκια, πορφυροτσικνιάδες αλλά και μικρός αριθμός από τους απειλούμενους με εξαφάνιση καλαμοκανάδες. Από τα υπόλοιπα είδη της πανίδας του συναντώνται κέφαλοι, χέλια, κρασπεδοχελώνες και είδη φρύνων και σαυρών που προστατεύονται από τη συνθήκη της Βέρνης και από την ελληνική νομοθεσία.

Περιήγηση στο Μεσόγειο Άστρος

Απέχει από το παράλιο κομμάτι περίπου 4,5 χιλιόμετρα κι εκεί θα βρείτε και το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, όπου πραγματοποιήθηκε η Εθνοσυνέλευση, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αποτελεί το εμπορικό κέντρο της περιοχής, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε στην πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία, να κάνετε τη βόλτα σας, αλλά και να προμηθευτείτε αγροτικά προϊόντα της περιοχής.

Tags

Add Comment

Your email is safe with us.

Sign In e-wob.gr

For faster login or register use your social account.

[fbl_login_button redirect="" hide_if_logged="" size="large" type="continue_with" show_face="true"]
or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password