Επιστρέφουν προκαταβολές οι ξενοδόχοι – Οι προτάσεις στην Κομισιόν

Εκφράζουν και φόβους στην περίπτωση, που ανοίξουν τα ξενοδοχεία και υπάρξει κάποιο κρούσμα κορονοϊού στις εγκαταστάσεις τους Να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 15 Ιουνίου θέλει η Ελλάδα, προκειμένου να διασώσει ό,τι μπορεί από τον ελληνικό τουρισμό. Οι ξενοδόχοι σε ολόκληρη την χώρα ζουν με το άγχος της επόμενης ημέρας και περιμένουν να μάθουν τον τρόπο που θα λειτουργήσουν φέτος το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους ίδιους οι ακυρώσεις στις προκρατήσεις είναι καθημερινές. «Αναγκαζόμαστε να επιστρέψουμε τις προκαταβολές και από εκεί και πέρα περιμένουμε να ανοίξει λίγο το πράγμα», αναφέρει προβληματισμένος ξενοδόχος στην κάμερα του OPEN TV. Οι ίδιοι μάλιστα εκφράζουν και φόβους στην περίπτωση, που ανοίξουν τα ξενοδοχεία και υπάρξει κάποιο κρούσμα κορονοϊού στις εγκαταστάσεις τους. «Αν κάποιος πελάτης μου εκτεθεί στον κορονοϊό, που συνήθως οι πιο πολύ είναι ασφαλισμένοι, εμένα ποιος με καλύπτει αν μου ζητήσει αποζημίωση;» αναρωτήθηκε. Οι ξενοδόχοι στα νησιά αναμένουν τα επίσημα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν, ενώ την ίδια ώρα καλύτερες φαίνεται να είναι οι προβλέψεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, λόγω και του εγχώριου τουρισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρη Κάραλη, «οι κρατήσεις Ιουλίου-Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, κατά 50% δεν έχουν ακυρωθεί».

Διακοπές στην Ελλάδα θέλουν οι Γερμανοί και Βρετανοί

Την έναρξη των πτήσεων αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα περιμένουν οι Γερμανοί τουρίστες, για να κάνουν φέτος διακοπές στην Ελλάδα. Τουριστικός πράκτορας που δραστηριοποιείται μίλησε στο OPEN TV και υπογράμμισε: «Πολλοί Γερμανοί θα ταξιδέψουν φέτος για τις χώρες του νότου, όπως και για την Ελλάδα». Οι Βρετανοί τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς σύμφωνα με το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail. Την ίδια ώρα όμως ο υπουργός υγείας της χώρας, Ματ Χνακοκ, βάζει φρένο σε όσους ονειρεύονται διακοπές στο εξωτερικό. «Είναι μάλλον απίθανο οι Βρετανοί να μπορέσουν να πάνε διακοπές στο εξωτερικό το καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ελληνικές προτάσεις προς την Κομισιόν για τον τουρισμό

  • Η ενιαία αγορά παραμένει το θεμέλιο της ένωσής μας. Χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να προστατεύσουμε την ακεραιότητα και το αδιαίρετο των τεσσάρων ελευθεριών, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές.
  • Τα θεμέλια για την επίτευξη της επανεκκίνησης του τουρισμού πρέπει να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή. Στόχος μας είναι να εργαστούμε για το άνοιγμα των ταξιδιών μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν. Αυτές οι ροές πρέπει να επανεκκινήσουν με τρόπο που διασφαλίζει δίκαιη μεταχείριση όλων των κρατών μελών, με συνεπή δέσμευση για την αποτροπή τυχόν διακρίσεων όσον αφορά την εθνικότητα στα πρωτόκολλα ταξιδιού. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών.
  • Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση στα ταξιδιωτικά μέσα. Οδικά μέσα μεταφοράς οδικώς, αεροπορικά, σιδηροδρομικά ή ακτοπλοϊκά ανοίγουν ξανά ταυτόχρονα με βάση προσαρμοσμένα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε πιο απομακρυσμένα κράτη μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω. Όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρόσβαση στα ταξίδια, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική προέλευση ή τον προορισμό τους.
  • Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τα ταξίδια πρέπει να στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να αποθαρρύνουν τον τουρισμό.
  • Στο σημείο αυτό περιλαμβάνονται μια σειρά από προτάσεις για συγκεκριμένες διαδικασίες (διαγνωστικά τεστ, ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας, ευελιξία στις κρατήσεις κα) που πρέπει να ακολουθούνται πριν από το ταξίδι με προορισμό κάποια χώρα της ΕΕ, στα αεροσκάφη, κατά την άφιξη στη χώρα φιλοξενίας και κατά την επιστροφή στη χώρα προέλευσης.
  • Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προβλέψει την ανάπτυξη μιας κοινής εργαλειοθήκης για διαλειτουργικές εφαρμογές εθελοντικής ιχνηλάτησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με τήρηση του απορρήτου, ασφαλή αποθήκευση πληροφοριών, σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR . Γενικότερα, οι διαδικασίες διαγνωστικών τεστ θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω σε όλα τα κράτη μέλη με την υποστήριξη της κοινοτικής χρηματοδότησης. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθούν φιλικές προς το χρήστη πλατφόρμες πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ για την ενημέρωση δυνητικών τουριστών, όπου κάθε κράτος μέλος θα καταχωρίσει τις διαδικασίες και απαιτήσεις που θα ισχύουν σε εθνικό επίπεδο.
  • Εάν μια χώρα μέλος καταγράψει μετάδοση λοίμωξης στην κοινότητα, θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως τις άλλες χώρες μέλη σχετικά με τις λεπτομέρειες της επιδημίας και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν. Σε αυτή τη βάση, άλλες χώρες μέλη θα μπορούν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια προς και από συγκεκριμένα κράτη μέλη, ή συγκεκριμένες περιοχές των κρατών μελών, ή να επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς ή κανόνες, εάν υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία για σημαντική εμφάνιση νέων περιπτώσεων Covid-19, βάσει ενημερώσεων του ECDC και εκτίμηση κινδύνου (όπου είναι διαθέσιμα). Αυτή η ευελιξία πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία διαφάνεια και αλληλεγγύη, χωρίς καταχρήσεις ή διακριτική μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών.
  • Το παραπάνω πλαίσιο για την αποκατάσταση των ταξιδιών εντός της ΕΕ θα χρησιμεύσει επίσης ως κατάλληλη βάση για την αποκατάσταση των ταξιδιών μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει το συντομότερο δυνατό σε συζητήσεις με εταίρους τρίτων χωρών. Η είσοδος τουριστών από χώρες εκτός ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, ιδανικά μεταξύ του ευρύτερου πλαισίου που συμφωνήθηκε από την ΕΕ των 27 βάσει των συστάσεων και των πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέχονται από τις διπλωματικές αποστολές της ΕΕ και των κρατών μελών σε τρίτες χώρες.
  • Στο όγδοο σημείο με το οποίο κλείνει το έγγραφο αναφέρεται πως «Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή τις βάσεις για την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας και της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός και μεταξύ των κρατών μελών με εναρμονισμένο τρόπο που θα είναι σύμφωνος με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση και θα συμβάλει στην πρόληψη οποιασδήποτε ευρείας εξάπλωσης του ιού εντός η ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αρχίσει αμέσως να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την εφαρμογή του παραπάνω γενικού πλαισίου».

Αυτό θα σήμαινε επίσης την εκταμίευση των απαραίτητων κεφαλαίων, την κινητοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής του απαραίτητου εξοπλισμού δοκιμών, την αύξηση της ικανότητας και του προσωπικού των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την ταχεία κατανόηση των εναρμονισμένων πρωτοκόλλων και διαδικασιών για όλους τους τρόπους ταξιδιού χωρίς διακρίσεις.

Πηγή  www.ethnos.gr

Tags

Add Comment

Your email is safe with us.

Sign In e-wob.gr

For faster login or register use your social account.

[fbl_login_button redirect="" hide_if_logged="" size="large" type="continue_with" show_face="true"]
or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password