Eπιστροφή της τουριστικής κίνησης στη διάρκεια του καλοκαιριού

Την ώρα που η Ευρώπη προετοιμάζεται για το μεγάλο «πείραμα» της σταδιακής άρσης του lockdown, οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Και προσβλέπουν στην επιστροφή της τουριστικής κίνησης στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ» και το στοίχημα της Ελλάδας, ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.Ανά την Γηραιά Ήπειρο, από τα ελληνικά νησιά, μέχρι τα τουριστικά θέρετρα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, οι παραλίες είναι άδειες. Δεν υπάρχουν επισκέπτες στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι ή στο μουσείο του Λούβρου, τα φεστιβάλ του Αυγούστου στο Εδιμβούργο έχουν ακυρωθεί και τα λιβάδια με τις ανθισμένες τουλίπες της Ολλανδίας είναι κλειστά.Η πανδημία του Covid-19, με περισσότερους από 200.000 θανάτους και σχεδόν 3 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως, έχει οδηγήσει σε απόγνωση την παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού.

Οι προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό

Είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να υιοθετήσει μια κοινή θέση και να ανοίξει σύντομα τα σύνορα, καθώς ήδη πολλές επιχειρήσεις αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. «Πολλά ξενοδοχεία δεν πρόκειται να ξανανοίξουν και θα υπάρξει ανεργία»,  τονίζει στο Reuters ο κ. Θεοχάρης, απευθύνοντας έκκληση για μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη ενός κλάδου, που αντιπροσωπεύει το ένα-τέταρτο της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη, εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν οι προορισμοί της Μεσογείου θα μπορέσουν να πείσουν τους Βορειοευρωπαίους –που ήδη ανησυχούν για τα οικονομικά τους και μήπως προσβληθούν από τον κορωνοϊό- να επιλέξουν προορισμούς του Νότου για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το γεγονός ότι Ισπανία και Ιταλία βρέθηκαν στο επίκεντρο της διασποράς της νόσου στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τους αποτελεσματικούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα μπορούσε να αποτελέσει το «ισχυρό χαρτί» του ελληνικού τουρισμού.

Όπως είχε τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Θεοχάρης, το «υγειονομικό διαβατήριο» αποτελεί κλειδί για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, ενώ παραδέχθηκε ότι τα μοντέλα προβλέψεων κάνουν λόγο για πτώση έως και 50% της τουριστικής κίνησης φέτος.

Ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο για τουριστική περίοδο τριών μηνών, επισημαίνοντας ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα σηκώσουν το βάρος της τουριστικής χρονιάς φέτος, με ελπίδες για επέκταση της περιόδου τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, υπό την προϋπόθεση φυσικά να μην υπάρξει δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού ανά την Ευρώπη.

Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών μας στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό προωθείται το «υγειονομικό διαβατήριο», είχε αναφέρει ο υπουργός προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου». Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Θεοχάρης ανάφερε ότι γίνεται διαβούλευση στην Ε.Ε., προκειμένου σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδεύσει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών. Στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού ο κ. Θεοχάρης έχει εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο κίνητρα για ενίσχυσή του.

Η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων έχει αποστείλει προτάσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία(Τουρισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας) για την προστασία του τουριστικού κλάδου και την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. Μεταξύ άλλων, ΠΟΞ και Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητούν κατάρτιση σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού των όρων υποδοχής των επισκεπτών στην Ελλάδα για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και πρωτοβουλίες ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού. Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σχεδόν οι μισοί Έλληνες σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι, οι περισσότεροι εκ των οποίων τον Αύγουστο.

Πρώτα από όλα η ασφάλεια

Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό καταβάλλουν προσπάθειες να προωθήσουν την εικόνα ασφαλούς προορισμού για ξένους επισκέπτες. Στην Πορτογαλία, όπως αναφέρει σχετική ανάλυση του Reuters για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, οι αρχές προετοιμάζουν πιστοποιητικά ασφαλείας για τα ξενοδοχεία, τα οποία από την πλευρά τους θα υποχρεώνονται να προσφέρουν προστατευτικό εξοπλισμό ακόμη και τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού για εργαζομένους και πελάτες.

Και η πλατφόρμα υπηρεσιών ενοικίασης Airbnb θέλει να καθησυχάσει, προτείνοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων να μοιράζονται με υποψηφίους πελάτες ένα «ενισχυμένο καθεστώς υγιεινής» και να ενημερώνουν ότι οι προσωπικές επαφές θα περιορίζονται στο ελάχιστο.

‘Όμως αρκετά μεγάλο μέρος της καλοκαιρινής σεζόν έχει ήδη χαθεί.

«Έχουμε χάσει τρεις μήνες και τώρα ευελπιστούμε στους άλλους τέσσερις, Ιούλιο έως Οκτώβριο», δηλώνει στο Reuters ο Μανώλης Γιαννούλης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Κρήτη.

 Πηγή naftemporiki.gr

Tags

Add Comment

Your email is safe with us.

Sign In e-wob.gr

For faster login or register use your social account.

[fbl_login_button redirect="" hide_if_logged="" size="large" type="continue_with" show_face="true"]
or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password