Λιχαδονήσια!! Ο κρυφός παράδεισος της Ελλάδας.

Λιχαδονήσια Βόρεια Εύβοια

Λιχαδονήσια!! Ο κρυφός παράδεισος της Ελλάδας.

Μια ανάσα από τη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα, η περιοχή φυλάει το πολύτιμο μυστικό της… τα κατάφυτα νησάκια με το απέραντο γαλάζιο, που λέγονται Λιχαδονήσια και ρίχνουν το γάντι στην Καραϊβική!

 lichadonisia

Οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια είναι συστάδα 7 μικρών νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Λιχαδονήσια οφείλουν το όνομά τους, στον υπηρέτη του Ηρακλή, τον Λίχα.

Ο μύθος λέει ότι η απατημένη σύζυγός του Ηρακλή, η Δηιάνειρα, του έστειλε με τον Λίχα ένα δηλητηριασμένο χιτώνα. Εκείνος όταν το φόρεσε άρχισε να υποφέρει από δυνατούς πόνους και τότε άρπαξε τον υπηρέτη και τον πέταξε στη θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μετέτρεψε σε νησίδες, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια. Σήμερα αυτά τα νησάκια αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις.

Ο πληθυσμός των νησιών έφτανε τους 70 κατοίκους το 1928, ενώ από τη δεκαετία του ’60 και μετά, ο οικισμός εγκαταλείφθηκε.

Στη Στρογγυλή, που πάνω της δεσπόζει ο Φάρος, βρίσκονται σκορπισμένα ερείπια της Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ, που μόνασε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης. Επίσης, εκεί σώζονται λείψανα ρωμαϊκού υδραγωγείου…

Το ναυαγίου στα δυτικά του νησιού,μέσα σε μία σειρά από ξέρες,και γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς είναι προσαραγμένο μόλις στα 6 μέτρα.

Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι η παρουσία μιας χαριτωμένης οικογένειας από τέσσερις φώκιες Μονάχους – Μονάχους, οι οποίες εδώ και μερικά χρόνια έχουν δραπετεύσει από το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και έχουν επιλέξει τα Λιχαδονήσια ως μόνιμη κατοικία τους. Οι εμφανίσεις τους είναι συχνές κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι χαριτωμένες πόζες τους απαθανατίζονται από τους λουόμενους….

evia lihadonisia

Δρομολόγια

Κάβος(Παραλία Λιχάδας): Πρώτη αναχώρηση 10. 30 π.μ και δρομολόγιο ανά 30 λεπτά μέχρι και τις 18:30 μ.μ.

Καμένα Βούρλα: Αναχώρηση 11:00 π.μ και επιστροφή στις 17:00 μμ.

Τιμοκατάλογος: Καμένα Βούρλα : 13€ / άτομο με τ’ επιστροφής – 6€ / ανήλικοι

Κάβος (Εύβοια) : 7€ / άτομο με τ’ επιστροφής – παιδιά κάτω των 10 χρόνων δωρεάν

Η διαδρομή με τα καραβάκια είναι μοναδική μιας και περιλαμβάνει ξενάγηση σε όλο το σύμπλεγμα των νησιών.

Tags

Add Comment

Your email is safe with us.

Sign In e-wob.gr

For faster login or register use your social account.

[fbl_login_button redirect="" hide_if_logged="" size="large" type="continue_with" show_face="true"]
or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password