Μπορεί τα περισσότερα ελληνικά νησιά να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τους το καλοκαίρι, ωστόσο η Σαμοθράκη δεν φαίνεται να ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Φυσικά, τους ζεστούς μήνες, οι τουρίστες στο νησί είναι πολλοί. Αλλά πρόκειται για ένα νησί που αξίζει να το επισκεφτείς και τις άλλες εποχές του χρόνου. Αυτό κάνουν αρκετοί ταξιδιώτες.

Η Σαμοθράκη είναι μια κατηγορία μόνη της και όποιος την έχει επισκεφθεί ξέρει τη διαφορετική αύρα της, το σχεδόν μεταφυσικό πράσινο της ορεινής ομορφιάς της που κάνει τον επισκέπτη να ξεχνά πως βρίσκεται σε νησί. Την ιδιαίτερη ενέργειά της και την ασυνήθιστη γοητεία της που εκπορεύεται τόσο από τα ειδυλλιακά τοπία της όσο και την πλούσια ιστορία της.

Αναδύεται από το Θρακικό πέλαγος, με επιβλητικό το βουνό Σάος να σημαδεύει τον ορίζοντά της και να ξεχωρίζει ως το ψηλότερο βουνό σε όλο το Αιγαίο (με εξαίρεση τα βουνά της Κρήτης και της Εύβοιας) στα 1.611 μέτρα. Οι ντόπιοι το αποκαλούν «Φεγγάρι», όπως ονομάζεται και η υψηλότερη κορυφή του.

Στη συνείδηση των περισσότερων όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, η Σαμοθράκη έχει ταυτιστεί με το περίφημο άγαλμα της Νίκης που βρέθηκε το 1863 στο νησί και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Το νησί εξακολουθεί να μεταφέρει στην αύρα του και τη μυστικιστική ιστορία του με τις αποκρυφιστικές τελετές στα Καβείρια Μυστήρια, που το περιεχόμενό τους δεν έχει εντελώς ανακαλυφθεί. Τα μυστήρια τελούνταν στο χώρο του «Ιερού των Μεγάλων Θεών», που αποτελεί τώρα τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο στο νησί. Στη Σαμοθράκη λέγεται πως έγινε η σύλληψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς στα Καβείρια Μυστήρια τοποθετείται η πρώτη συνάντηση των γονιών του, του Φίλιππου Β’ και της Ολυμπιάδας.

Εκτός από την ιστορία, στη Σαμοθράκη αποθεώνεται και η φύση. Κατάφυτη με «διαλείμματα» με λιμνούλες και νερά που κελαρύζουν, η άγρια ομορφιά της προσκαλεί τον περιηγητή να χαθεί στα μυστικά της. Πλατάνια, βελανιδιές, καστανιές και κέδροι κοσμούν κυρίως τη βόρεια πλευρά της ενώ οι θάμνοι και τα αρωματικά φυτά κυριαρχούν στα χαμηλότερα υψόμετρα. Πάνω από τα Θέρμα- με τα ιαματικά λουτρά- και τους Καρυώτες κυριαρχούν οι υπεραιωνόβιες βελανιδιές στο δάσος του Μαρτίνη ενώ όλο το όρος Σάος διατρέχεται από πηγές που σχηματίζουν καταρράκτες και τις περίφημες φυσικές πέτρινες πισίνες, τις βάθρες. Φυσικά, την εμπειρία της Σαμοθράκης κλείνει η ίδια η υδάτινη φύση που την περιβάλλει, η θάλασσα, με πλήθος παραλιών να περιμένουν τους παραθεριστές να τις ανακαλύψουν.

Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά με το μεσαιωνικό της κάστρο να δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της. Το λιμάνι του νησιού είναι η Καμαριώτισσα.

Η Σαμοθράκη αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της εξερεύνησης και της περιπέτειας καθώς προσφέρεται μεταξύ άλλων για ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση