Chinese (Simplified)EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanish

Τα δύο ελληνικά νησιά που μπήκαν στο Ευρωπαϊκό TOP-10 (και δεν τα περίμενες)

Η Ελλάδα διαθέτει πολλά δημοφιλή νησιά, που προσελκύουν πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Ωστόσο, πέρα από τα μεγάλα… φαβορί, υπάρχουν και οι πιο «ήσυχες» τοποθεσίες που έχουν τη δική τους ομορφιά. Το αυστραλιανό ταξιδιωτικό portal www.traveller.com.au αναδεικνύει το τοπ 10 των ευρωπαϊκών νησιών που δεν στερούνται σε φυσική ομορφιά και ονειρικές παραλίες, αλλά προσφέρουν ήσυχες και ξέγνοιαστες εμπειρίες μακριά από τα πλήθη και τον μαζικό τουρισμό. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και δύο ελληνικά νησιά, τα οποία, μάλιστα, συναντώνται στην πρώτη τριάδα.

Στην δεύτερη θέση της λίστας του, ο ταξιδιωτικός συντάκτης David Whitley αναδεικνύει την μικροσκοπική Αλόννησο. Πρόκειται, για έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες οικολογικούς παραδείσους της Μεσογείου, όπου συναντάται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης και το πρώτο στην Ελλάδα.

Χερσαίοι και υδάτινοι βιότοποι με αμέτρητα είδη φυτών και ζώων συνθέτουν ένα μοναδικό στο είδος του αξιοθέατο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από επιστημονικής και εκπαιδευτικής, όσο και από πολιτισμικής πλευράς. Μάλιστα, στην περιοχή της Στενής Βάλας συναντάται και το μοναδικό κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας, το οποίο ειδικεύεται στη φιλοξενία των νεογέννητων παιδιών τους.

Λαβυρινθώδη σοκάκια, σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κληματαριές και χρωματιστά λουλούδια συνθέτουν την πανέμορφη εικόνα της χώρας του νησιού. Χαρακτηριστικό ατού της η πανοραμική θέα τόσο στη θάλασσα όσο και σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Αλοννήσου. Από τα βασικότερα αξιοθέατα το μεσαιωνικό κάστρο που χαίρει, επίσης, άπλετης θέας στο Αιγαίο.

Η πανέμορφη και αρχοντική Άνδρος ακολουθεί στην τρίτη θέση. Αγαπημένη επιλογή για τους weekenders, κυρίως της Αθήνας, πρόκειται για ένα νησί που ναι μεν ανήκει στις Κυκλάδες, ωστόσο διαφέρει αρκετά από τις εικόνες που έχουμε συνηθίσει στα φημισμένα και μη κυκλαδονήσια.

Το ξερό τοπίο, εδώ, αντικαθίσταται από καταπράσινες εκτάσεις, τρεχούμενα νερά, πηγές και καταρράκτες που γεμίζουν το μάτι με πανέμορφες εικόνες, την ώρα που χαρτογραφημένα μονοπάτια αποτελούν αφορμή και αιτία επιλογής του νησιού από τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Πρωταγωνίστρια στην Άνδρο δεν είναι άλλη από την συγκλονιστική χώρα της, με τα εντυπωσιακά πάλλευκα αρχοντικά των εφοπλιστών του νησιού και τα κουκλίστικα γραφικά σοκάκια. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι το νησί της Άνδρου φημίζεται κυρίως για τον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό προσανατολισμό του, καθώς εδώ συναντώνται τα αξιόλογα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή αλλά και το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίνας Κυδωνιέως.

Tags

Add Comment

Your email is safe with us.

Sign In e-wob.gr

For faster login or register use your social account.

or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password