Chinese (Simplified)EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanish

Τέσσερις Ελληνικοί αρχαιολογικοί χώροι που μπορούν να συνδυαστούν με ταξίδια

Η Ελλάδα διαθέτει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, με τον καθένα από αυτούς να έχει τη δική του σπουδαία ιστορία. Αν σας αρέσουν τα ταξίδια, και παράλληλα θέλετε να μάθετε κάτι από Ελλάδα, τότε μπορείτε να συνδυάσετε αυτά τα δύο. Κάνοντας δηλαδή ένα ταξίδι, σε μέρος που έχει (τουλάχιστον) έναν αρχαιολογικό χώρο.

Είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε μια καλή εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί ξένοι τουρίστες έρχονται από τις πιο μακρινές χώρες του κόσμου, για να επισκεφτούν τέτοια ιστορικά σημεία.

Όσοι, λοιπόν, σχεδιάζετε θεματικά ταξίδια συχνά, ήρθε η ώρα να βάλετε και τους αρχαιολογικούς χώρους στην ατζέντα σας, Παρακάτω ακολουθούν 4, από τις πολυάριθμες επιλογές που σας δίνει η Ελλάδα.

Αρχαία Ολυμπία

Γύρω στο 776 π.Χ. εντοπίζεται ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία και ακόμη και σήμερα ο αρχαιολογικός αυτός χώρος προκαλεί δέος στους επισκέπτες του, βάζοντάς τους να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες τότε, όταν ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου. Εκτός από το αρχαίο στάδιο, επισκεφτείτε το Πρυτανείο της Ολυμπίας, το Φιλιππείο που ήταν ναός στην αρχαία Ολυμπία, το Ναό του Δία όπου φυλασσόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμά του που συμπεριλαμβανόταν στα Επτά Θαύματα του κόσμου και το αρχαιολογικό μουσείο με τον Ερμή του Πραξιτέλους, συλλογές κεραμικών, χαλκών, γλυπτών, αλλά και συλλογές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εισιτήρια: €12, (μειωμένο: €6), (μειωμένο κατά 50% από 1/11/16 έως 31/3/17), τηλ. 26240 22742.

Δελφοί

Κάποιοι ίσως τους είχαν επισκεφτεί κάποτε σε εκδρομή με το σχολείο. Οι περισσότεροι μπορεί και να μην έχουν βρεθεί ποτέ σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, στα 10 χιλιόμετρα από την Αράχωβα, στο Νομό Φωκίδας κι αν είστε ανάμεσα σε αυτούς, ήρθε η ώρα να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας. Πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων, οι Δελφοί είναι πασίγνωστοι για το περίφημο μαντείο, το σημαντικότερο του αρχαιοελληνικού κόσμου, ενώ βρίσκονται στη λίστα με τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Εκτός από το Μαντείο, θα δείτε και τα 2 τεμένη του Απόλλωνα και της Αθηνάς, τα ερείπια του οικισμού των Δελφών, τη Στοά των Αθηναίων, το αρχαίο θέατρο των Δελφών, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο των Δελφών για να δείτε συλλογές του περιλαμβάνουν αρχαία αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του μαντείου. Εισιτήρια: €12, (μειωμένο: €6), (από 1/11/16 έως 31/3/17 τιμή εισιτηρίου €6), τηλ. 22650 82313, 22650 82346.

Βεργίνα

Στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, η Βεργίνα έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν ανακαλύφθηκαν από την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου οι τόποι ταφής των Μακεδόνων βασιλέων και ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τα μοναδικής αξίας ευρήματά του (χρυσή λάρνακα, υδρία, στεφάνια, ασπίδα κ.λπ.). Βρίσκεται 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βέροιας, στην Κεντρική Μακεδονία και από το 1996 έχει εισαχθεί και αυτή στη λίστα με τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, αφού πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο μεγάλης σημασίας. Οι βασιλικοί τάφοι, το νεκροταφείο των τύμβων, μια επιβλητική νεκρόπολη της Εποχής του Σιδήρου, το ανάκτορο και το θέατρο, η Ακρόπολη και το τείχος της πόλης είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα της περιοχής, ενώ στο Μουσείο που εγκαινιάστηκε το 1993, θα θαυμάσετε όλα τα ευρήματα. Εισιτήρια: ενιαίο και για είσοδο στο μουσείο €14, (μειωμένο: €7) ισχύει για 3 ημέρες, τηλ. 23310 92347.

Επίδαυρος

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου φιγουράρει σε όλες τις λίστες αυτών που πρέπει να επισκεφτεί οπωσδήποτε κάποιος μια φορά στη ζωή του, ζώντας από κοντά το μεγαλείο μιας παράστασης σε ένα μαγευτικό χώρο που θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παγκοσμίου φήμης ηθοποιοί ονειρεύονται να δώσουν κάποτε μια παράσταση στην Επίδαυρο, με κάποιους από αυτούς, όπως ο Κέβιν Σπέισι, ο Ίθαν Χοκ, αλλά και η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας, να έχουν περάσει από αυτό. Το αρχαίο θέατρο αποκαλύφθηκε ύστερα από ανασκαφές το διάστημα 1870-1926 και το 1938 ανέβηκε η πρώτη παράσταση, η τραγωδία Ηλέκτρα του Σοφοκλή. Η Επίδαυρος ήταν επίσης για αιώνες το πιο σημαντικό θεραπευτικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου, με το Ασκληπιείο της να είναι το πιο φημισμένο από όλα τα ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, ενώ στην περιοχή μπορείτε επίσης να δείτε και άλλα κτίσματα, όπως το άβατο, τον οίκο των ιερέων, τους ναούς για την Άρτεμη, το ιερό του Απόλλωνα. Μια βόλτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου που βρίσκεται εντός του Αρχαιολογικού Χώρου του ιερού του Ασκληπιού, δεν πρέπει φυσικά να λείψει από το ταξίδι σας εκεί, αφού στεγάζει τα πολλά και σημαντικά ευρήματα της πολυετούς ανασκαφής του Ιερού του Ασκληπιού. Εισιτήριο: ενιαίο για τον αρχαιολογικό χώρο Ασκληπιείου €6, τηλ. 27530 22009.

Tags

Add Comment

Your email is safe with us.

Sign In e-wob.gr

For faster login or register use your social account.

or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password